Hoe ga ik zelf aan de slag?

Overheden, gemeenten, klimaat- en tuinorganisaties werken allemaal samen om Nederland groener en klimaatbestendiger te maken. Maar wist je dat je zelf ook een hele hoop kunt doen rondom je eigen huis en in je tuin of balkon?

De teksten en tips op deze pagina zijn gericht op bewoners en wat zij zelf kunnen doen rondom hun huis en in de tuin. Werk je voor een gemeente, provincie of ben je een professional in de groensector of projectontwikkeling? Neem dan eens een kijkje bij de Groene gids voor gemeenten. Wil je de websites met informatie die jij nodig hebt graag per onderwerp op een rijtje? Kijk dan op deze pagina.

Afkoppelen van regenwater

Het klimaat verandert. We beginnen de gevolgen daarvan langzaam steeds meer te merken. Zo krijgen we bijvoorbeeld steeds vaker te maken met hevige regenbuien, extreme hitte en langdurige perioden van droogte. Een van de dingen die je kunt doen om met deze veranderende weersomstandigheden om te gaan is het afkoppelen van je regenwater.

In de meeste gevallen komt het regenwater dat op en rondom ons huis valt terecht in het riool. Dat is niet alleen zonde van dat water, maar kan er ook voor zorgen dat onze riolen overbelast raken tijdens hevige regenval – met wateroverlast als gevolg. Je kunt er ook voor kiezen om het regenwater ‘af te koppelen’,  bijvoorbeeld met behulp van deze regenwaterbrochure van Waterklaar.

Steeds vaker kiest men voor het afkoppelen van regenwater waardoor het water rondom je huis wordt benut. Doordat het water de grond in loopt komt het goede aan het grondwater: het gaat verdroging van de grond dus tegen en voorkomt het overlopen van rioleringen. Soms is de regenval zo hevig dat je toch last kan krijgen van wateroverlast. Op de website van Milieu Centraal vind je veel informatie over hoe je wateroverlast in de tuin zo veel mogelijk kunt voorkomen en op de website van Waterklaar Limburg van Waterklaar Limburg vind je allerlei tips om je woning te beschermen tegen het water. 

regenton
Beeld: ©Valerie Kuyper

Regenton

In plaats van het water via je regenpijp direct het riool in te laten lopen kun je er dus ook voor kiezen om de regenpijp dicht bij de grond ‘af te koppelen’ zodat het water direct de grond in loopt. Een andere optie is om het water op te slaan in een regenton. Op die manier vang je het water dus op, om op een later moment te kunnen gebruiken in je tuin. Lees meer over het plaatsen en gebruiken van een regenton op de website van Tonton Regenton.

Ontharden: minder tegels, meer groen

Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en zo het grondwater aanvullen,  je tuin wordt tijdens hete zomerdagen minder warm en je zorgt ook nog eens voor een betere leefruimte voor dieren en insecten. Wil je meer weten over ontharden? Neem dan eens een kijkje op de website van het NK Tegelwippen of de ‘Tegels eruit, groen erin’-pagina van Huisje, Boompje, Beter.
 

Groene daken

Geen tegels om te vervangen, maar wil je wel meer groen om je huis? Denk dan eens na over een groen dak. Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving.

Wil je meer weten over groene daken of over een biodivers bloemendak? Wil je erachter komen of jouw dak wel geschikt is? En wist je dat je soms subsidie kunt krijgen voor een groen dak? Neem eens een kijkje op de website van Milieu Centraal of deze subsidiechecker voor meer informatie. 

Geveltuinen

Heb je geen grote achtertuin? Niet getreurd! Ook op plekken waar het misschien wat minder voor de hand ligt kan volop vergroend worden.

In de meeste Nederlandse gemeenten mag je zonder problemen een geveltuin aanleggen. Een geveltuin aanleggen is simpel, maar doeltreffend. Je haalt de tegels voor je (voor)gevel weg, vervangt het zand voor tuinaarde en dan ben je klaar om het groen te planten. Een geveltuin biedt voordelen voor veel partijen: de bewoner, het langslopende ‘publiek’, het riool en natuurlijk de dieren en insecten uit de buurt.

Op deze pagina van het NK Tegelwippen vind je meer informatie over geveltuinen. Of neem een kijken op de webiste van 1000 geveltuinen om inspiratie op te doen!

Inspiratietuinen

Het watervriendelijk en levendig inrichten van je tuin is makkelijker dan je denkt. Met de juiste informatie en wat goede voorbeelden kun je eenvoudig regenwater opvangen, de effecten van hitte verminderen en de biodiversiteit in jouw tuin bevorderen. De Groene Klimaatpleinen helpen je hier een handje bij en geven je de nodige inspiratie. In verschillende tuincentra door heel Nederland zijn de Groene Klimaatpleinen te vinden. Meer informatie en een lijst met locaties vind je hier.

Wil je graag rondkijken bij al bestaande tuinen om inspiratie op te doen? Dat kan! Er zijn allerlei verschillende inspiratietuinen te bezoeken. Breng een bezoekje aan de Tuinen van Appeltern of ga langs bij de Wouwse tuinen. Bij de Innovatietuin Lochem leer je alles over wat voor oplossingen er allemaal zijn om je tuin klimaatadaptief in te richten.

Ook kun je op verschillende plekken in Nederland proeftuinen of fieldlabs bezoeken, waar startende ondernemers de ruimte om hun vindingen te ontwikkelen en wetenschappers kunnen aansluiten om de werking ervan te onderzoeken. Studenten en scholieren volgen er praktijkonderwijs en voeren opdrachten uit die gekoppeld zijn aan de innovaties. Op deze website van de TU Delft vind je een overzicht met proeftuinen.

De Nationale Tuin & Klimaat Route is een platform speciaal voor iedereen die interesse heeft in het verduurzamen van de tuin, balkon of openbare plekken. Op de website is er ruimte om ervaringen te delen en elkaar te inspireren. Wil je liever een tuin direct bekijken? Dat kan ook! Tijdens het jaarlijkse evenement van de Tuin en Klimaat Route krijg je de mogelijkheid om één of meerdere tuinen te bezoeken. De eerst volgende editie vindt plaats in september 2023. Ook op website bezoekmijntuin.nl vind je allerlei tuinen in Nederland en België die een bezoekje waard zijn.

Beeld: ©Tuincentrum Rebel

Financieel

Wist je dat je soms subsidie kan krijgen om je te helpen bij het vergroenen van je leefomgeving? Zo is er de Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal die jou helpt bij het uitzoeken van je subsidiemogelijkheden.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je een lijst met bestaande subsidieregelingen voor het verduurzamen van je huis en tuin.

Organisaties die jou helpen met vergroenen

Klaar om je omgeving te vergroenen, maar kun je wel wat extra hulp gebruiken? Hieronder hebben we verschillende organisaties op een rijtje gezet die jou op allerlei manieren helpen met een groenere tuin of balkon.